Flera tips

När du umgås med någon som är hörselskadad.

Tala tydligt Tala tydligt och lugnt, men inte för långsamt. Skrik inte.

Alla får vara med Se till att den hörselskadade är med i konversationen. Om ni är flera som pratar, prata  en i taget. Se till att hen tydligt kan se ditt ansikte, stå inte i motljus.

VISA ansiktet Vänd inte bort huvudet eller dölj munnen när du pratar. Se till att hen tydligt kan se ditt ansikte, stå inte i motljus. Vänd inte bort huvudet eller dölj munnen när du pratar.

Ta bort/minska oljudet Om det går, stäng av eller sänk volymen på ljud i bakgrunden. Om ni är i en stimmig och stökig miljö, gå ifrån om ni kan.

Slå sig ner Innan ni placerar er vid ex ett bord, fråga först var personen sitter bäst.

Boka bord När du bokar bord på restaurang, säg till att en i sällskapet hör dåligt. Be att få sitta i den lugnaste delen. Välj helst en restaurang med bra ljudmiljö.

Lär dig teckenspråk Om hen använder teckenspråk/tecken, försök gärna lära dig, man kommer långt på att bara kunna några tecken.

Hallå! För att få uppmärksamhet, klappa lätt på axeln, vifta med handen, knacka i bordet eller tänd & släck lyset några gånger.

Skriv ner Använd papper & penna/mobil för att skriva ner stödord/meningar.

Ha tålamod Hen hör inte för att vara dum eller elak, försök ha tålamod och visa viljan att kunna kommunicera.

titta på tv Slå på textning på text-tv sida 199

Fråga? Fråga gärna hur hen kommunicerar bäst.

checka in När du bor på hotell, säg till i receptionen att du inte hör brandlarmet om det skulle börja brinna. Ha med en väckarklocka som du vaknar av. Finns även reseväckarklocka som vibrerar att köpa.